Actualitat ← Altres notícies

Actualitat general |

Una exresident del CHV participa en un reportatge sobre el català

El diari ARA ha publicat recentment un reportatge en el qual hi ha participat l'exresident de Ginecologia i Obstetrícia del CHV Cristina Celada i altres testimonis per parlar de la seva experiència amb aquesta llengua.

El reportatge del diari ARA recull el testimoni de set dones nascudes fora de Catalunya que expliquen el seu procés d'adaptació i per què van decidir que el català seria també la seva llengua. Entre els participants, hi trobem la lleonesa Cristina Celada, exresident de Ginecologia i Obstetrícia del CHV-FHSC.

La Cristina explica que quan va arribar a Vic "no sabia ni una paraula en català", però que va voler aprendre l'idioma no només per la residència, sinó també per "gaudir de l'experiència, de tot el que ofereix Catalunya: conèixer els costums, la història, els menjars, l'idioma i interaccionar amb els companys". Tot i que ella el va voler aprendre i el parla amb fluïdesa, afirma que aprendre català no és un requisit necessari per fer la residència en algun hospital del territori.

"A l'hospital cadascú parla la seva llengua i tothom és molt respectuós. Mai m'han criticat per parlar en castellà, no hi ha cap problema. De fet, jo vaig canviant entre català i castellà. Depenent de la persona amb qui estic i depenent del que he de dir, m'és més fàcil parlar en castellà" diu. Celada afegeix que el més important és la "relació de confiança amb el pacient".

Actualment, la Cristina viu a Vic, lloc on diu que se sent molt 'còmoda', i compagina les guàrdies a l'Hospital Universitari de Vic amb una especialització en Oncologia Ginecològica a l'Hospital Clínic de Barcelona.

Si voleu conèixer amb més detall la seva experiència i la dels altres testimonis, podeu recuperar el reportatge complet mitjançant l'enllaç que trobareu adjunt.