Actualitat ← Altres notícies

Informació d'interès |

De Las Palmas de Gran Canaria a Vic per especialitzar-se en infermeria geriàtrica

Procedent de La Palmas de Gran Canaria, Jocabed Sánchez Cruz és la primera resident d'Infermeria geriàtrica del Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, una nova especialitat que hem incorporat aquest any a la nostra oferta formativa.

La Jocabed va iniciar la seva residència el juny d'aquest any a la Unitat de Convalescència de l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i, des de llavors, ha rotat per diverses unitats del centre manlleuenc, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i l'Hospital Universitari de Vic. En el temps que porta rotant pels nostres centres, ha realitzat un gran nombre d'activitats infermeres orientades a satisfer les necessitats de les persones, des d'una perspectiva centrada en el pacient i les persones cuidadores. Per a dur a terme aquestes funcions, ha comptat amb el suport de diversos professionals de l'àmbit de la Medicina i la Infermeria, que l'han "acollida molt bé i s'han convertit en grans companys de feina", diu.

L'especialista en formació afirma que el seu pas pels centres i unitats d'atenció intermèdia li està permetent conèixer una gran varietat de tècniques geriàtriques, algunes "molt innovadores en comparació amb les de Canàries", així com adquirir coneixements i habilitats. Tot plegat, diu que l'està "enriquit molt, tant professionalment com personalment". A més de tots aquests aspectes, destaca "la part humana" que ha vist en l'equip de professionals amb qui ha pogut compartir moments laborals. "Els pacients geriàtrics es troben en una etapa diferent de la seva vida i requereixen una cura especial. Aquest tracte l'he pogut veure amb totes aquelles persones amb qui he pogut treballar a Vic i a Manlleu".

Al llarg dels dos anys d'especialització, la resident atendrà un gran nombre de persones amb necessitats geriàtriques en diversos nivells assistencials, destacant la presència a l'hospital d'aguts, centres d'atenció intermèdia i àmbit ambulatori i domiciliari. Durant el seu itinerari formatiu adquirirà totes les competències i capacitats per valorar, diagnosticar i donar resposta a les alteracions de salut de les persones grans, per identificar els processos de fragilitat i dependència, aplicar cures de qualitat i prevenir els factors de risc.

El seu pas per les diverses unitats i serveis dels nostres centres (Unitat Geriàtrica d'Aguts, Unitat de Cures Pal·liatives, Unitat de Psicogeriatria, Unitat de Convalescència...) li està permetent veure "tota l'atenció continuada del pacient geriàtric (ingressos, cures complexes, persones en situació de final de vida...)". L'experiència li està essent molt profitosa perquè, segons explica la Jocabed, sempre "li ha agradat el tracte i la cura a les persones grans" i també perquè l'està sorprenent favorablement la manera de treballar, el model d'atenció i l'expertesa en diferents àmbits d'especialitat com són el tractament de ferides complexes, la prevenció de caigudes, les cures pal·liatives, i les tècniques infermeres, entre d'altres.