Actualitat ← Altres notícies

Actualitat general |

Preparats per acollir les pràctiques dels alumnes de Medicina

Al setembre es posarà en marxa la Unitat Docent Territorial de Vic de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. El Consorci Hospitalari de Vic en serem l'entitat de referència, fet que permetrà enfortir el nostre paper com a institució universitària.

Coordinadors de centre, referents, professors i col·laboradors docents de les Unitats Docents de Vic i Manresa
Coordinadors de centre, referents, professors i col·laboradors docents de les Unitats Docents de Vic i Manresa

A partir del curs 2019-2020, quan la primera promoció de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya iniciarà el tercer curs del Grau, el paper dels centres sanitaris del territori esdevindrà cabdal i es farà visible per primera vegada el desdoblament entre les unitats docents de Vic i Manresa.

A tercer curs i fins a sisè, l'alumnat es distribuirà a parts iguals entre els Campus de Vic i Manresa. Dels 90 estudiants que hi ha per curs, 45 estaran assignats a la Unitat Docent Territorial de Vic, seguiran els estudis a les instal·lacions de Can Baumann i cursaran les pràctiques clíniques als centres de la xarxa assistencial d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa: l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, l'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, l'Hospital d'Olot i l'Hospital de Campdevànol, així com als centres d'Atenció Primària d'Osona de l'Institut Català de la Salut i de les EBA Vic Sud i Centelles.

L'altra meitat d'alumnes formaran part de la Unitat Docent Territorial de Manresa i seguiran la formació universitària físicament a les instal·lacions que s'han habilitat a Althaia. Les pràctiques clíniques les duran a terme als hospitals de Manresa, el Solsonès, Berga, la Cerdanya i Martorell, i a centres d'Atenció Primària de l'ICS.

Malgrat el desplegament entre els dos campus, el projecte pedagògic serà únic i cohesionat per a tots els alumnes. Així ho van explicar al juny els responsables de la Facultat de Medicina en una reunió amb els coordinadors de centre, referents, professors i col·laboradors docents de les diferents institucions.

L'inici del cicle clínic als centres assistencials

Fins ara, els alumnes de primer i segon de Medicina es posaven la bata per fer estades d'observació puntuals als centres sanitaris. Amb l'inici de la formació més clínica, que comença al tercer curs del grau, el contacte amb l'entorn assistencial s'intensificarà amb les assignatures d'Exploració Física i Pràctica Clínica. Les pràctiques que inclou el Pla d'Estudis s'estructuren en dues modalitats. Les pràctiques intensives són de tipus generalista o de patologia general i tenen una durada concentrada de sis setmanes -del 15 d'octubre al 27 de novembre en el cas del 2019-, durant les quals l'alumne s'integra plenament en el dia a dia d'un servei en un determinat centre. Les pràctiques específiques, en canvi, són més curtes i s'associen a les assignatures sobre especialitats concretes -començant per Cardiovascular a partir de desembre-, i s'alternaran fins acabar el curs amb els continguts més teòrics.

Els metges que estan cursant la formació sanitària especialitzada al CHV també tindran contacte amb els alumnes de la Facultat de Medicina, una relació professional profitosa per ambdues bandes