Actualitat ← Altres notícies

Activitat residents |

Un resident de Geriatria guanya la beca de formació dels Premis Sanitat Osona

Santiago Castejón, resident de Geriatria al CHV i la FHSC, ha estat el guanyador de la beca de formació per a residents dels premis Sanitat Osona amb un treball de recerca sobre la disfàgia orofaríngea en una Unitat Geriàtrica d'Aguts. El premi consisteix en una borsa d'estudis de fins a 500 euros que el resident haurà de destinar a la inscripció a un congrés, jornada o curs de formació.

A més de Castejón, altres residents del CHV també van prendre part d'aquest premi de nova creació amb la presentació dels següents treballs:

  • ‘Adecuación de la teràpia transfusional en los Servicios médicos’, de Tamara Nerea Blanco, resident de Medicina Interna.
  • ‘A propòsit d'un cas: hèrnia diafragmàtica congènita de repetició en una gestant’, de Inés Agustí, resident d'Obstetrícia i Ginecologia.
  • ‘Ús d'antibiòtics durant l'última setmana de vida’, a càrrec de Clàudia Roca, resident de Geriatria.
  • ‘Estudi observacional per analitzar les diferències entre diabètics autòctons i diabètics immigrants a la comarca d'Osona’, de les doctores de Medicina Familiar i Comunitària Jèssica López, Elisabet Moya i Genoveva Vilardell.

El treball premiat: ‘Prevalença, factors precipitants i predisposants de disfàgia orofaríngea en una unitat geriàtrica d'aguts (UGA)’

Les dificultats per empassar sòlids i líquids són una síndrome geriàtrica molt prevalent a la UGA, on segons les dades de l'autor del treball hi és present en un 41% dels pacients. El treball de recerca ha permès associar aquesta afectació amb la fragilitat, la pèrdua de funcionalitat, la malaltia avançada i altres síndromes geriàtriques (com la síndrome confusional), a més de trobar relacions amb la presa d'alguns medicaments. D'acord amb el treball de Castejón, el perfil del pacient amb disfàgia compleix majoritàriament aquestes característiques i poder indentificar-lo ajudaria a prevenir les possibles complicacions que se'n deriven, com la broncoaspiració.