23 professionals de la salut comencen la seva formació com a especialistes a Osona
Els nous metges i metgesses, infermeres, psicòlegs i farmacèutiques internes residents passaran entre 2 i 5 anys cursant la seva especialització als hospitals i als CAP de la comarca.
L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dimecres la presentació dels 23 nous metges/esses, infermeres, psicòlogues i farmacèutiques internes residents (MIR, IIR, PIR i FIR) que enguany comencen la seva formació com a especialistes als hospitals i centres sanitaris d'Osona.
Durant l'acte, la cap d'estudis del Consorci Hospitalari de Vic (CHV), la Dra. Susanna Vilaseca, ha presentat un per un cadascun dels especialistes i ha posat en valor que l'acollida d'aquest any els fa especial il·lusió perquè representa 'l'inici d'una nova etapa de transformació i de creixement en l'àmbit de la formació sanitària especialitzada, amb un grup de tutors i nous suports tècnics i metodològics que ajudaran a cohesionar i dinamitzar els itineraris formatius". De la mateixa manera, la cap d'estudis ha destacat que aquest inici de curs és important perquè "acollim 3 noves especialitats -Pediatra, Infermeria en Salut Mental i Infermeria Geriàtrica- i retornem a la nostra oferta de places l'especialitat d'Anàlisis Clíniques". La Dra. Vilaseca ha tancat el seu parlament fent èmfasi en les aptituds que ha vist en els residents aquesta primera setmana: "Penso que sou creatius, positius molt observadors i molt reflexius i que ens plantejareu molts reptes que ens faran créixer a tots".
La gerenta del CHV-FHSC ha encoratjat als nous especialistes en formació a mantenir durant tota la residència "la il·lusió" que desprenen avui. Sara Manjón també els ha animat a treballar en la "constància" com a base de tots els seus aprenentatges. En la mateixa línia, la directora de Transferència de Coneixement, la Dra. Núria Roger, els ha recordat que durant la formació "aprendran unes habilitats, tècniques i competències però també uns valors que determinaran els professionals que seran en un futur" i els ha animat a treballar per "treure els màxims resultats d'aquesta experiència".
En concret, s'incorporen al Consorci Hospitalari de Vic 10 nous metges i metgesses, que es formaran respectivament en les especialitats de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu (1), Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1), Medicina Interna (2), Obstetrícia i Ginecologia (1), Psiquiatria i Salut Mental (1), Pediatria (1) i Geriatria (3), que és una especialitat conjunta amb la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic.
En l'àmbit d'Infermeria, comencen tres llevadores en l'especialitat de Ginecologia i Obstetrícia, tres infermeres geriàtriques i una infermera en Salut Mental. També s'incorpora un resident de Psicologia Clínica (via PIR) i una resident d'Anàlisis Clíniques (via FIR).
Alhora, també s'incorporen una metgessa i cinc infermeres que es formaran com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària entre els centres d'atenció primària de la comarca i els centres del CHV i la FHSC. Estaran adscrits a la Unitat Docent de la Catalunya Central, de l'Institut Català de la Salut, i a ACEBA (que agrupa els CAP gestionats per entitats de base associativa).
Qui són els nous residents del CHV?
Els nous residents han arribat a la comarca procedents de diverses localitats de Catalunya, de la resta de l'estat espanyol i d'Amèrica central i del sud. El període de formació dels metges oscil·larà entre els 4 i 5 anys, depenent de l'especialitat que hagin escollit, mentre que la formació especialitzada dels psicòlegs durarà 4 anys i el de les infermeres 2.
Al Portal dels Residents del CHV, us presentem la nova promoció de MIR, IIR, PIR i FIR: d'on provenen, on van estudiar, quina especialitat cursaran, què esperen de la residència, etc.
Tres dècades dedicades a la formació
Des de fa més de 30 anys, el Consorci Hospitalari de Vic està acreditat pel Ministeri de Sanitat per formar especialistes. Aquest darrer curs, ha participat en la formació de 86 residents entre metges, infermeres i psicòlegs.
La benvinguda als nous residents ha inclòs la ponència 'Els valors professionals en la Formació Sanitària Especialitzada (FSE)' a càrrec de Maria Josep Cerqueira, coordinadora d'aquest àmbit al Departament de Salut: "A l'hora de definir un bon professional, les habilitats toves (comunicació, lideratge, flexibilitat, actitud) són les que marquen la diferència. En el context de societat líquida en el que vivim, el factor humà és el més important que tenim. Si som capaços de genera confiança, tota la resta funcionarà".
L'acte de benvinguda també ha comptat amb la presència de la directora General d'ordenació i desenvolupament professional del Departament de la Salut, Sra. Montse Gea; representants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i de les delegacions del COMB i COIB.
Compartir a Facebook Compartir a Twitter