Actualitat ← Altres notícies

Activitat residents |

“La nostra generació som més propers i menys paternalistes”

A la darrera revista del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, s'inclou un reportatge sobre la nova generació de metges basat en sis entrevistes a residents de diferents centres de salut de Catalunya (consulteu la publicació original - Revista COMB 144).

Entre els entrevistats hi ha la Maria Saladich, resident de quart any de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu a l'Hospital Universitari de Vic, de qui compartim les respostes.

1. Per què vas escollir medicina?

La medicina m'atreia des de sempre, pensava que em sentiria útil exercint i així ha estat. Quan tries la carrera, en tens una visió molt idealitzada respecte a la realitat, però això no canvia que sigui la millor elecció que podria haver fet.

2. Quins són els valors que ens defineixen?

La nostra generació de metges som més propers i menys paternalistes. Propers perquè fem equip, no menyspreem la feina d'altres treballadors de la salut. Menys paternalistes perquè les decisions es prenen conjuntament amb el pacient. Quant als valors, crec que, concretament, el valor de la cirurgia és la temprança.

3. Com t'has sentit els primers anys d'exercici?

La cirurgia és la meva passió. Ara, els primers anys de tota especialitat són durs i bonics, alhora: passes d'una carrera molt teòrica a visitar pacients, operar. La medicina és com el mal amor: et dóna els millors i els pitjors moments; per sort la balança s'acaba decantant cap al positiu.

4. Com veus el futur de la professió?

Laboralment, els companys que acaben tenen contractes de guàrdies una mica precaris. Sóc positiva i penso que les condicions milloraran, però hi ha molts adjunts joves esperant places fixes. A més, el futur de la professió és eminentment femení, tot i que a les especialitats quirúrgiques tot just comencem a incorporar-nos. Com diu una frase anglesa: "el cirurgià ha de tenir cor de lleó, ull d'àguila i mans de dona". Esperem que la incorporació de la dona no segueixi sent una anècdota.