Actualitat ← Altres notícies

Activitat residents |

Crònica d’un resident a Soweto

Chris Hani Baragwanath és l'hospital més gran de l'Hemisferi Sud; amb 3.000 llits i 90 hectàrees de terreny. Per fer-nos una idea del volum, es realitzen unes 60 cesàries al dia, s'atenen unes 90 urgències quirúrgiques lleus i es tracten uns 10-30 pacients traumàtics urgents greus al dia. Estic a la unitat de Trauma Surgery, la més prestigiosa de l'hospital pel seu Cap de Servei, Proof E. Degiannis i pel gran volum de casos que atén. 

El dia comença a les 7.00h amb el canvi de guàrdia. Ens trobem a la sala on hi ha els pacients greus. Entre setmana hi trobaríem alguns casos que han arribat de matinada. Però avui és cap de setmana; la sala està plena per damunt de les seves possibilitats; hi ha 4 pacients intubats i 12 pacients més entre apunyalats i ferits de bala. Sembla una situació de guerra però no ho és. Sols un cap de setmana més al barri de Soweto; una combinació explosiva d'alcohol, armes blanques i violència.

Els interns i estudiants que surten de guàrdia segueixen fent procediments; col·loquen catèters centrals, drenatges i fan ecografies, aquí no es para. Mentrestant, els adjunts i residents fan el canvi de guàrdia al capçal de cada malalt, revisen que durant la nit no s'hagi perdut cap detall; algú ha explorat l'esquena del malalt? S'han suturat totes les ferides? I decideixen si cal anar a quiròfan o es fan proves complementàries.

Queden pendents dos laparotomies, però hauran d'esperar. A les 7.15h entra un ferit d'arma blanca al coll. Sagna, com sagna. La sister (infermera) canta les constants; tensió 70/34, freqüència cardíaca 170. Es col·loca un catèter foley i s'infla el baló per a controlar provisionalment el sagnat. Algú crida: iniciem el protocol de transfusió massiva! Sense pensar en trucar a cap camiller començo a portar la camilla cap a quiròfan, mentre un estudiant pressiona dues bosses de sang i l'anestesista pregunta informació bàsica del pacient a l'adjunt. Arribem a quiròfan. Està inestable i l'esterilitat és un luxe. Ens posem els guants i comencem.

Serà un dia llarg, avui al vespre juguen els Orlando Pirates contra els Kaizer Chieffs (el derby de futbol de Soweto) i es preveuen molts ferits. La guàrdia tot just comença.

Maria Saladich, resident de cinquè any de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu