Reconeixement a les millors investigacions científiques
Els reconeixements anuals de recerca han guardonat tres articles sobre cures pal·liatives en pacients crònics avançats, el seguiment de pacients amb VIH i el diagnòstic dels tumors de mama, i una comunicació relacionada amb la promoció de la salut en pacients en hemodiàlisi.
L'Hospital Universitari de Vic ha acollit aquest dijous la inauguració del Curs acadèmic 2016-2017, que desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic. Com és tradicional, l'acte ha estat escenari de l'entrega dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pel professionals del CHV durant el 2016.
Enguany, han estat guardonades tres investigacions que han estat publicades en prestigioses revistes científiques internacionals. Dels 11 treballs avaluats en la categoria d'articles sorgits de projectes del Consorci Hospitalari de Vic, el jurat ha decidit premiar l'estudi d'un equip d'investigadors del Servei de Geriatria -entre els quals hi ha el Dr. Joan Espaulella, el Dr. Jordi Amblàs i la Dra. Núria Molist-, sobre la identificació dels pacients amb condicions cròniques avançades que requereixen cures pal·liatives.
En la categoria d'articles sorgits de col·laboracions amb estudis multicèntrics, s'han reconegut dos treballs: un estudi sobre l'impacte d'una prova diagnòstica preoperatòria als tumors de mama en el que ha participat la radiòloga del CHV Judit Ribé; i una investigació sobre l'adequació de la sol·licitud d'analítiques per al seguiment dels pacients amb VIH elaborada, entre d'altres autors, pel Dr. Josep Vilaró.
En l'àmbit de la millor comunicació, s'ha reconegut l'estudi realitzat pels professionals de Nefrologia i Rehabilitació -amb la col·laboració de la Unitat d'Epidemiologia del Consorci- sobre la promoció de la salut en els pacients amb hemodiàlisi, a través de l'exercici físic i l'educació sanitària.
Al final de l'acte, s'ha entregat també un diploma als cinc professionals que en l'últim any han llegit la tesi i han obtingut el títol de Doctor: Dr. Daniel Sevilla, Dr. Xavier Palomar, Dr. Joan Espaulella, Dr. Esteban Alberto Reynaga, Dr. Jordi Amblàs i Dr. Adrián Medina. Actualment, el CHV i la FHSC compten amb 36 professionals doctorats, 32 en l'àmbit de la Medicina i quatre d'Infermeria.
La recerca, cabdal per al progrés de les organitzacions sanitàries
El Curs acadèmic 2016-2017 es desenvoluparà en el marc del conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d'innovació, a través d'una major col·laboració entre l'àmbit assistencial i l'universitari. Cada dijous al llarg de tot l'any, s'oferiran a la sala d'actes de l'Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca. En aquesta sessió inaugural, el ponent convidat ha estat el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, el Dr. Ramon Pujol, que ha pronunciat la conferència 'Orientant la formació cap el metge del futur'.
El gerent del CHV, Dr. Pere Soley, ha explicat que dos dels factors claus perquè una organització avanci són l'orientació a resultats i la innovació. Per això, considera 'cabdal que s'aposti per la formació i la recerca amb una visió territorial. Alhora, Soley ha parlat de la importància de la formació dels professionals docents: "No només hem de tenir suficients coneixements assistencials sinó que també els hem de saber explicar i transmetre als alumnes".
Per la seva banda, el director gerent de la FHSC, el Dr. Jordi Roca, ha posat en valor la integració de l'activitat de docència, recerca i innovació entre les dues institucions, fet que ha suposat "un gran salt endavant en aquest àmbit, tant per a l'organització com per al desenvolupament dels nostres professionals".