Actualitat ← Altres notícies

Informació d'interès |

“Des del primer dia, les LLIRs participen en tota l’activitat del Servei”

La Rosa Rosean, tutora de les residents en l'especialitat d'infermeria obstètrico-ginecològica, ens explica com funciona la formació de les LLIRs al Consorci Hospitalari de Vic (CHV). 

Quins són els punts forts en la formació de LLIRs del CHV?

Al Consorci formem llevadores des de fa més de 10 anys, i ens basem en un model transversal entre l'hospital i l'atenció primària que és molt beneficiós per a les especialistes en formació. El volum d'activitat que atenem fa que compleixin amb escreix els objectius de l'itinerari formatiu, el que fa que, en acabar, tinguin coneixements sòlids per treballar tant en un hospital com a la primària.

Com treballen les llevadores a Vic?

A Vic som referents en part natural, que recomanem sempre que sigui possible. Tenim uns equipaments punters (estrenats el 2013) amb cinc sales de part que permeten fer la dilatació a la mateixa sala, sense que la dona s'hagi de traslladar. A més, si la dona ho vol, pot fer la dilatació a l'aigua. Fins i tot en el cas d'haver de fer una cesària, treballem perquè la dona i el nounat tornin el més aviat possible a la sala de parts i procurem no separar els nens dels seus pares, fomentem el vincle.

Com s'organitza l'activitat docent al Servei?

Actualment la formació teòrica es fa a Barcelona i depèn de l'IES del Departament de Salut. No obstant, cada curs organitzem 4 tallers sobre diferents temàtiques per tal d'avançar-nos a les pràctiques de les LLIRs. Cada llevadora acaba la seva formació havent participat en 8 d'aquests tallers i inclús els hi donem la possibilitat de triar la temàtica segons les seves necessitats.

Al Servei comptem amb unes 20 llevadores i totes són docents. A més, algunes fins i tot es van formar amb nosaltres i ara col·laboren en la formació de les noves generacions.

Per acabar, què destacaria de la formació al CHV?

Destacaria sobretot la proximitat en la relació amb les LLIRs, ja que des del primer dia participen en tota l'activitat del Servei. En ser poques especialistes en formació, poden veure molts pacients i assolir els objectius de l'itinerari formatiu amb escreix. A més, al CHV posem molt èmfasi en la prevenció sanitària i les LLIRs poden participar en, per exemple, grups d'educació maternal.