La nova Facultat de Medicina, a un pas de ser una realitat el curs 2017-2018
Seria la vuitena facultat de Medicina de Catalunya, estaria ubicada entre els campus de Vic i Manresa, i oferiria prop de 90 places. Després del vistiplau del sistema universitari català, aquest mes d'octubre, la facultat necessita ara l'aval de Madrid.
La junta del Consell Interuniversitari de Catalunya va aprovar, el dijous 13 d'octubre, iniciar els tràmits per incloure el nou grau de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) en la programació acadèmica universitària del curs 2017-2018.
La conformitat per part del sistema universitari català, però, no ha estat l'últim tràmit que ha de superar la nova facultat, abans de la seva aprovació definitiva. Per posar-se en marxa, els nous estudis han de ser validats per l'Agència per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) i, posteriorment, necessiten el vistiplau del govern espanyol. El Ministeri d'Educació, que regula els numerus clausus dels estudis de Medicina, haurà de decidir, previsiblement entre l'abril i el maig, si autoritza l'obertura de la que seria la segona facultat privada de Medicina que tindria Catalunya.
La facultat s'ubicaria a Vic -de forma provisional a Can Baumann durant els dos primers cursos- i comptaria amb una unitat docent a Manresa. Segons el pla d'estudis, una de les fites és formar professionals que situïn el malalt al centre del procés, treballin en la integració dels serveis socials i de salut, i incorporin elements innovadors des del punt de vista pedagògic, com l'ensenyament basat en la resolució de casos clínics.
La col·laboració amb el teixit assistencial del territori
El Consorci Hospitalari de Vic, en el marc del conveni Hospital Universitari que ja gestiona conjuntament amb l'UVic-UCC i la Fundació Hospital de la Santa Creu, seria una de les entitats de referència de la nova facultat. En els centres del CHV, els estudiants del nou grau podrien desenvolupar-hi part de la seva formació i les pràctiques associades.
Uns estudis amb molta demanda
Cada any, més de 3.500 estudiants que desitgen estudiar el grau de Medicina a les universitats catalanes es queden sense lloc. L'elevada demanda d'aquests estudis fa que només un de cada cinc alumnes obtinguin plaça i, la resta, molt sovint, ha de marxar a l'estranger. A Catalunya, a més, l'oferta privada és escassa.
L'any passat, es van oferir 964 places, davant d'una demanda de 4.549 alumnes.