Actualitat ← Altres notícies

Activitat residents |

Dos residents de Geriatria fan rotacions externes al Regne Unit

Els nostres residents de Geriatria Maricelis Cruz i Santiago Castejón han ampliat el seu coneixement sobre l'atenció del pacient geriàtric a Urgències amb una rotació externa a dos hospitals del Regne Unit: el Norfolk & Norwich University Hospital i el Leicester Royal Infirmary.

La rotació externa ha portat els dos residents de quart any a conèixer els models d'atenció de dos hospitals britànics en una estada d'una setmana al Norfolk & Norwich University Hospital i de quatre setmanes al Leicester Royal Infirmary. Els dos centres han impulsat dispositius assistencials diferents per atendre les situacions agudes dels pacients fràgils d'edat avançada.

Urgències adaptades als pacients geriàtrics

La visita al Norfolk & Norwich University Hospital va permetre conèixer de prop l'Older People's Emergency Department (OPED), el primer Servei d'Urgències per a pacients ancians del Regne Unit. L'OPED és un departament creat dins el Servei d'Urgències que atén pacients de més de 80 anys identificats prèviament com a fràgils amb un cribatge basat en si viuen a residències i/o tenen alguna síndrome geriàtrica.

Per agilitzar-ne l'atenció en cas d'emergència, els pacients reben un passaport per ser atesos de forma interdisciplinària i resoldre el procés agut en menys de 4 hores. Després, reben l'alta o són derivats a altres serveis d'atenció ambulatòria o de curta estada hospitalària. El servei compta amb 5 geriatres adjunts cada dia, a més del suport dels metges residents.

Unitats de Fragilitat

El Leicester Royal Infirmary es va reinventar amb la creació de dues Unitats de Fragilitat, la Acute Frailty Unit (AFU) i la Emergency Frailty Unit (EFU). Aquestes dues unitats estan especialment dissenyades per atendre el pacient ancià després del seu pas per Urgències i compten amb una atenció geriàtrica integral i un equip interdisciplinari (infermeria, fisioteràpia, teràpia ocupacional, farmàcia...).

A l'EFU, amb capacitat per a 16 pacients, s'atenen persones que tenen probabilitat d'alta a domicili en poques hores o que requeriran un maneig ambulatori. A l'AFU, en canvi, atenen pacients d'edat avançada en fase aguda amb una estada d'entre 24 a 72 hores i pot ser que els pacients rebin l'alta, siguin hospitalitzats o es derivin a altres recursos comunitaris. Les dues unitats estan liderades pel professor Simon Conroy, impulsor de les Unitats de Fragilitat al llarg del Regne Unit i Europa, i la seva posada en marxa es va fer en un moment difícil: amb el Servei d'Urgències més col·lapsat del Regne Unit i en plena crisi financera del National Health Service (NHS).

Durant la seva estada al Regne Unit, els dos residents també van poder visitar altres hospitals que compten amb Unitats de Fragilitat, com ara el Queen's Medical Centre (Nottingham), el Weston General Hospital (Weston-super-Mare) o el Shrewsbury & Telford Hospital (Shrewsbury).

Estratègia i recerca

Castejón i Cruz van participar a la reunió interdisciplinar sobre la Xarxa de Fragilitat (Specialised Clinical Frailty Network Wave Three Launch Event) i al congrés de la Societat Britànica de Geriatria (British Autumn Meeting), celebrat del 6 al 8 de novembre a Leicester.

L'experiència internacional dels dos R4 s'engloba en un projecte conjunt de recerca que els ha permès aprofundir en el coneixement sobre l'adaptació de l'atenció d'Urgències a les necessitats dels pacients geriàtrics. De la seva estada al Regne Unit, els residents valoren el coneixement adquirit sobre l'adaptació de recursos territorials, l'existència de nous models que redueixen visites a Urgències i hospitalitzacions o la possibilitat de replantejar com es duu a terme la tasca assistencial a través de la innovació.