Dues residents de Geriatria fan les seves rotacions externes a Escòcia
Les R4 Clàudia Roca i Nadina Latorre van fer una immersió en el model escocès d'atenció geriàtrica a partir d'unes rotacions externes d'un mes de durada a diversos centres hospitalaris de Glasgow i Edimburg.
Coneixent de prop el model assistencial
La Dra. Clàudia Roca va conèixer durant la seva rotació externa quatre centres hospitalaris de les ciutats de Glasgow, Livingston i East Kilbride i va participar de la seva activitat assistencial. A Glasgow, va visitar l'University Hospital Hairmyers i el Queen Elizabeth University Hospital. En tots dos casos va aprendre com funcionen les seves unitats d'avaluació aguda (Acute Assessment Unit), que proporcionen avaluació ràpida, diagnòstic i tractament del pacient en condicions mèdiques i quirúrgiques urgents mitjançant un equip multidisciplinar expert. Al dos centres també va acompanyar els equips d'atenció de pacients al domicili, que incorporen fisioterapeutes i terapeutes ocupacionals a l'equip per poder valorar amb ells l'actuació a seguir en casos com els de caigudes.
Durant la seva estada a Escòcia, l'especialista en formació va conèixer el dia a dia de l'equip West Lothian REACT del St. John's Hospital de Howden, a Livingston. Aquest recurs ofereix el servei d'Hospital de dia vinculat amb hospitalització domiciliària, fet que permet assolir una millor continuïtat assistencial i facilitar l'ingrés si és necessari. Finalment, Roca també va visitar l'East Kilbride Hospice per veure la feina desenvolupada per un metge especialista en medicina pal·liativa i una infermera especialitzada en cures pal·liatives als domicilis dels pacients. De la seva figura li va sorprendre l'autonomia amb el maneig dels fàrmacs i la presa de decisions respecte les seves homòlogues a Catalunya, les infermeres del PADES.
Suport en la recerca sobre Cures Pal·liatives
Qui també va fer la seva rotació externa a Escòcia va ser la Dra. Nadina Latorre. Durant un mes, Latorre va fer una estada a Edimburg per donar suport a diversos projectes de recerca en cures pal·liatives i fragilitat a través del Primary Palliative Care Research Group (PPCRG) de la University of Edinburgh i per descobrir l'activitat assistencial del St. Columba's Hospice.
Durant la seva estada a Edimburg, Latorre va fer una anàlisi de resultats de l'enquesta Primary Palliative Care Development in Europe - A survey of EAPC Primary Care Reference Group, adreçada a saber quins són els recursos de cures pal·liatives al serveis d'Atenció Primària a una trentena de països.
En paral·lel, la resident també va participar en diverses trobades amb investigadors i va assistir a conferències i ponències sobre l'atenció a pacients geriàtrics, el suport de l'Església en casos de demència i final de vida, i a una reunió d'experts sobre el futur de les cures pal·liatives a Escòcia.
La vessant més assistencial de la rotació va portar la geriatra al St Columba's Hospice. Del seu pas pel centre, Latorre destaca la nombrosa dotació de professionals que en formen part i la seva organització. L'equip multidisciplinar es reuneix cada matí i es realitzen visites conjuntes de metge i infermera amb un pes molt important del respecte per la privacitat, la intimitat i l'espiritualitat i creences de cada pacient.
Les rotacions externes a Geriatria es fan durant l'últim any de residència. L'oportunitat de realitzar aquest tipus de rotacions externes és una de les moltes raons que tenen els residents per formar-se com a especialistes al Consorci Hospitalari de Vic.