Els estudiants de Medicina estrenen la bata al CHV
Quaranta-tres alumnes de la primera promoció de la nova Facultat de Medicina de Vic han estrenat la bata, aquest matí, a l'Hospital Universitari de Vic, a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu i a l'Hospital Universitari de la Santa Creu.
A primera hora, ha tingut lloc una xerrada d'acollida a cadascun dels centres en la que s'ha parlat del sistema sanitari i dels diferents models d'atenció hospitalària. El director Assistencial del CHV, Dr. Rafael Toribio, s'ha dirigit als alumnes amb aquestes paraules: "Avui veureu com es desenvolupa la feina, entendreu millor els malalts, quines són les seves necessitats, pors i esperances i què esperen del sistema". La Directora de Transferència de Coneixement, Dra. Núria Roger, els ha presentat el Consorci en el context de la comarca d'Osona i els ha explicat que aquestes sessions són útils per captar "quina és la mirada de l'usuari quan s'acosta al sistema sanitari. Durant tota la carrera, heu de mantenir aquesta visió i aconseguir descobrir com se sent el pacient".
Tot seguit, els estudiants han realitzat el seu primer contacte directe amb el món assistencial, acompanyant per parelles un metge/ssa durant tot el matí. Els 34 alumnes de l'HUV, s'han distribuït de la següent manera: Pediatria (2), Ginecologia i Obstetrícia (2), Unitat de Cures Intensives (2), Neurologia (2), Reumatologia (1), Farmàcia (1), Oncologia (2), Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu (4), Medicina Interna (5), Cardiologia (2), Nefrologia (2), ORL (2) Pneumologia (1), Digestiu (2) i Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1). A l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, s'hi ha traslladat 4 estudiants i 5 a l'Hospital Universitari de la Santa Creu.
L'estada ha permès que els joves es facin, des de l'inici dels estudis, una idea bàsica de com s'organitza el sistema sanitari i del que es fa en els diferents nivells assistencials (especialitzada, intermèdia i primària). L'exercici, que s'ha treballat a través d'un cas clínic, ha servit també per introduir-los en les competències transversals de la professió: comunicació metge-pacient, treball multidisciplinar, seguretat del pacient i confidencialitat.
Durant els dos primers cursos, el contacte que els estudiants de Medicina tindran amb l'entorn assistencial serà a partir d'estades puntuals i com a observadors, amb uns objectius docents ben definits. A partir del tercer curs, però, s'intensificaran les estades de pràctiques als centres de referència. Les activitats que realitzaran estaran vinculades amb les assignatures que estigui cursant cada alumne.