Com triar la teva plaça LLIR sense morir en l'intent
Si superes l'examen IIR amb èxit, ets una de les 1/16 persones que aconsegueix plaça! Ja sigui després d'anys d'intent o a la primera, en superar l'examen a tots se'ns ve al capdavant què fer, com plantejar el futur, si aconseguirem la plaça desitjada, quina especialitat preferim...
Doncs bé, jo us animo des d'aquest post a reflexionar primer sobre diversos aspectes i aprofito per dir-vos que sou molt afortunats en aquests moment, ja que la formació IIR serà un d'aquests petits moments de la vostra vida on podreu triar on treballar i en quina especialitat. A més, amb l'avantatge de ser treballadors en formació, on anireu assumint les responsabilitats de forma progressiva. Ja que teniu l'oportunitat de triar, hem d'intentar encertar al màxim en aquesta decisió.
En el meu cas, sóc Resident d'infermeria Obstètrico-Ginecològica de segon any, per la qual cosa espero que la meva experiència i les preguntes que us plantejaré us ajudin una mica.
El primer que et pots preguntar és si realitzar aquesta especialitat a prop o lluny de casa teva. Per a això la resposta és molt personal. En el meu cas ha estat lluny de casa, en gran part a causa de la nota que vaig obtenir al IIR. També has de pensar que la vida de resident no és una vida de treball únicament al teu centre de referència, sinó que, a més, has d'estudiar, realitzar treballs i, en el cas de la nostra especialitat, acudir a classes a la teva unitat docent. Per això, abans de triar la teva plaça informa't bé als hospitals sobre quina és la teva unitat docent i on es realitzen les classes, doncs la distància en ocasions pot ser gran, i això condiciona.
En el cas de Catalunya, les unitats docents són els hospitals de referència. En el meu cas l'Hospital Universitari de Vic, però les classes es concentren a Barcelona per a tota Catalunya. Es realitzen una vegada a la setmana en primer any i en segon són dos al mes, però has de tenir en compte la connexió de la teva unitat docent amb Barcelona, ja que el desplaçament suposarà un cost en temps i diners. En el cas de Vic, és una ciutat situada al centre de Catalunya, pertanyent a la província de Barcelona, amb connexió directa a Barcelona en bus o tren i per tant ben comunicada i amb un cost no gaire elevat.
Una altra de les recomanacions que us diria després dels meus dos anys de resident de llevadora, seria pensar en un aspecte molt important dins de la nostra professió i que segons el teu lloc de residència pot variar moltíssim. El fet d'orientar-te cap a un tipus de llevadora més enfocada al part natural, o per contra a un tipus més intervencionista i amb domini de la patologia.
En aquest punt has de parar-te uns instants més que en el primer: és el punt clau de la teva residència que et portarà a una residència més o menys agradable, ja que la teva convicció ha d'anar al costat de la teva formació. Pots preguntar si l'hospital es troba dins de la xarxa d'hospitals pro part natural, o per contra no tenen aquesta certificació, si és un hospital de 2n o 3r nivell i quin tipus de gestants són les que atenen en les seves unitats, quants parts realitzen a l'any, quantes cesàries, quants parts són eutòcics o naturals, etc.
L'Hospital de Vic es troba dins de la xarxa d'hospitals pro part natural de Catalunya, i el nivell de complexitat de l'hospital és de 2n nivell B, podent atendre a dones en la seva majoria de baix risc o amb patologies tant maternes com fetals d'un risc relatiu, derivant a hospitals de referència de 3r nivell l'alta complexitat.
D'altra banda, també és important preguntar quin tipus de relació manté el resident amb la gestant durant la seva estada a sala de parts. És bo llegir primer sobre el "One to one", una filosofia d'intentar que una llevadora estigui per una gestant al moment de la dilatació, el part i el postpart. En el cas de l'Hospital de Vic, en no tenir un nombre excessiu de parts al dia, aquesta tècnica es practica podent realitzar en tot moment un seguiment directe de les dilatacions i del part de la dona.
Aneu a veure les instal·lacions de sala de parts, doncs no és el mateix unes sales de parts amb instal·lacions de part natural, on les dilatacions i el part es realitzen en la mateixa ubicació, que sales de parts amb sales de dilatació i de parts situades en diferents llocs. En el cas de Vic les instal·lacions tenen una antiguitat de tres anys, amb instal·lacions de part natural. Des que la gestant ingressa, es troba situada a la mateixa sala, sense canvis de lloc de la dona. Tenim els elements necessaris com banyeres, cadires de parts, dutxes i cambres de bany individuals, pilota, etc. Tot per ajudar a una bona dilatació de la gestant, podent desenvolupar moltes de les tècniques que estudiaràs.
Pregunteu als residents de l'hospital, si us és possible, aspectes com la relació que tenen amb els adjunts, els torns o altres aspectes que us interessin i us semblin interessants de conèixer.
Encara que les infermeres no tenim implantat el xip de la recerca, és un altre punt a tenir en compte per triar l'hospital. Si el vostre hospital compta amb una unitat de recerca potent i amb línies de recerca, això us ajudarà molt a l'hora de triar el tema de recerca que s'ha de realitzar per aconseguir el títol de llevadora. En el cas de Vic, aquesta cultura de la recerca en llevadores no està del tot arrelada, però et recomano preguntar, perquè d'aquí a una mica això pot canviar i es pot posseir una línia de recerca.
Crec que l'aspecte econòmic també és important. En aquest sentit comentar que cada comunitat autònoma i cada unitat docent són diferents. En el cas de Catalunya és molt variat, arribant a existir una diferència de 200 euros entre residents, per això us animo a preguntar aquest aspecte a cadascuna de les unitats docents. En el cas de Vic, es rep un sou base com la resta de residents de Catalunya, i s'augmenta aquest sou mitjançant els conceptes especials de nits, dissabtes, diumenges i festius. No es realitzen guàrdies extra, en el nostre cas només realitzem les hores assignades per calendari i per contracte laboral.
Si us plantegeu triar Vic, comentar-vos que és una ciutat bastant viva i ofereix fires i festes durant tot l'any com el seu mercat medieval, la música viva... És una ciutat universitària, tenint la UVIC, per la qual cosa hi ha una mica d'ambient de festa. D'altra banda, Vic es troba envoltada de molta naturalesa i de pistes d'esquí properes com la Masella o la Molina.
Espero que aquestes idees us serveixin per poder triar bé la vostra plaça d'IIR de llevadora. I penseu que en aquest cas vosaltres sou els que trieu i que el lloc on aneu és l'interessat a rebre-us com a residents, així que aprofiteu-vos d'això una mica.
Joan Sarrió
LLIR al Consorci Hospitalari de Vic