El Dr. Gómez Batiste inaugura el Curs acadèmic de l’Hospital Universitari
El responsable del Programa de Cures Pal·liatives de l'OMS ha pronunciat la conferència inaugural del Curs acadèmic 2015-2016, el segon que desenvolupen conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic.
El responsable de dissenyar el Programa de Cures Pal·liatives de l'Organització Mundial de la Salut i pioner en la implantació d'aquest tipus d'atenció a Catalunya, el Dr. Xavier Gómez Batiste, ha inaugurat aquest migdia el Curs acadèmic 2015-2016 que, per segon any consecutiu, desenvoluparan conjuntament el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Hospital de la Santa Creu i la Universitat de Vic en el marc del projecte Hospital Universitari.
El Dr. Gómez Batiste ha presentat la conferència "Tendències evolutives de l'atenció pal·liativa al segle XXI", en què ha abordat com s'està transformant l'enfocament tradicional de les cures pal·liatives més enllà de la seva aplicació en estadis avançats de càncer o de malalties cròniques. Un tipus d'atenció que necessita avui un 1,5% de la població d'Osona, i que ha ampliat el seu àmbit d'actuació per deixar de ser només una "atenció al final de la vida" i convertir-se en una "forma de millorar la qualitat de vida" de les persones durant molts anys.
Nascut a Torelló, Gómez Batiste és un referent mundial en atenció pal·liativa. Format a l'avui Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, durant el darrer any ha estat el responsable de dissenyar l'estratègia de l'Organització Mundial de la Salut perquè aquest tipus d'atenció sigui un dret arreu del món. Un càrrec que ha compaginat amb la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic, l'Observatori Qualy de l'Institut Català d'Oncologia o el Programa per a l'atenció integral de persones amb malaltia avançada de l'Obra social La Caixa.
Reconeixement als millors projectes del CHV
Com és tradicional, la inauguració del Curs acadèmic ha estat escenari de l'entrega dels reconeixements del Consorci Hospitalari de Vic a les millors publicacions i comunicacions realitzades pels seus professionals durant el 2014. En total, han estat guardonades cinc investigacions en els àmbits de la detecció del virus del papil·loma humà (VPH), les fractures vertebrals en dones postmenopàusiques, la miastènia gravis en persones d'edat avançada, l'atenció i maneig de pacients després d'una temptativa de suïcidi i sobre com les glucocorticoides (un tipus d'hormones) poden induir la hiperglucèmia.
Relació dels projectes guardonats (subratllat, els autors que són professionals del CHV):
Millors publicacions sorgides d'un projecte del CHV
Prevalence of vertebral fractures and minor vertebral deformities evaluated by DXA-assisted vertebral fracture assessment in a population-based study of postmenopausal women: the FRODOS study", publicat a Osteoporosis International. AUTORS: E. Kanterewicz, E. Puigoriol, J. García-Barrionuevo, L. del Río, M. Casellas, P. Peris, FRODOS Research Group.
Myasthenia gravis: a disease of the very old. AUTORS: J. M. Aragonès, P. Roura, E. Hernandez, F. Alonso, M. Pont, I. Bolívar, I. Illa.
Millor publicació sorgida de la col·laboració en estudis multicèntrics
Protecting the underscreened women in developed countries: the value of HPV test, publicat a BMC Cancer. AUTORS: R. Ibañez, J. Autonell, M. Sardà, N. Crespo, P. Pique, A. Pasqual, C. Marti, M. Fibla, C. Gutiérrez, B. Lloveras, J. Moreno-Crespo, A. Torrent, N. Baixeras, M. Alejo, F. X. Bosch, S. Sanjosé.
Glucocorticoid-induced hyperglycemia, revisió publicada a Journal of diabetys. AUTORS: A. Pérez, S. Janssen, I. Saigí, M. R. Bernal, I. Minambres, R. Gómez.
Millor comunicació
Case Management Program for patients discharged from an emergency department after a suicide attempt, presentada en el marc de la 22a Conferència Internacional d'Hospitals I Serveis Promotors de la Salut, celebrada l'abril de 2014 a Barcelona. AUTORS: J. Pons, M. Riera, L. Riesco, F. Bleda, F.X. Arrufat.
Com a novetat d'enguany, al final de l'acte també es va homenatjar els quatre professionals del CHV que han obtingut el grau de Doctor durant aquest darrer curs: dos metges, una infermera i un psicòleg.